2015. május 30.

Gondolkodó 5 -- Ha fáj a lélek


Bizonyára jártál már úgy, hogy egy ismerőst, rokont, akárkit fájdalom ért és ez hatással volt rád. A fene tudja mi okozza, talán empátia vagy a tudat hogy ez veled is megtörténhet, de át tudtad élni a fájdalmát. Vagy annak egy részét. Persze ehhez valamilyen mértékben kötődnöd kell az illetőhöz vagy tudnod kell, mi az hogy fájdalom. Vacak egy érzés ugye? Váratlanul, sunyin jön. Minden rossznak ilyen a természete.
Te is tudod, a fájdalomig idilli a kép. Jól érzed magad, teszed amit szeretsz vagy amit jónak látsz. Úszkálsz a boldogságban, élvezed életed gyönyörű koralljait, aztán váratlanul rád telepszik egy polip. Körbeölel, nem enged, megbénít, lehúz. Alig kapsz levegőt. Hirtelen nem fontosak a koralljaid, meg sem látod őket. Egy valami érdekel, szabadulni akarsz a polipodtól. A szabadulásnak mindig megvan a módja. Lassan megy, de megy. Közben szitkozódsz, átkokat szórsz, talán még vendetta is megfordul a fejedben. Aztán kiszabadulsz, nagy levegőt veszel és újra észreveszed ami fontos volt azelőtt. Várnak a koralljaid.
Azt látni, hogy valakid padlóra került, nem könnyű. Onnan felemelned őt sem az. Nem is tudod hogyan kezdj hozzá. Eszedbe jut pár közhely, kimondod, mert érzed hogy valamit mondanod kell. Egyet azonban nem mondasz: beszéljétek meg. Hiszed, hogy padlót fogva nincs mit megbeszélni, azt előtte kellett volna. Fogalmam sincs hol, de nemrég olvastam egy gondolatot, miszerint retkes pohárba nem érdemes tiszta vizet önteni. Tényleg nem. A pohár nem lesz tiszta és a víz is csak addig amíg folyik bele. Próbálkozni persze lehet, de az eredmény mindig ugyanaz lesz. Nem is tudom... talán nem kellene eljutni odáig, hogy a pohár retkes legyen, de ez persze egyénfüggő...
Alapból nem értem emberek hogyan képesek ártani egymásnak. Nem véletlenül, hanem direkt, előre eltervezve, esetleg lapos kúszásban a szőnyeg alatt szövetkezve. Ez egy jellemrajz róluk, a szövetkezés pedig a gyengeség jele. A cselekedet mindig minősít egy embert, mint ahogy az is, hogy a padlón levőnek hányan segítenek felállni. Ha te is köztük vagy, a sokaságból tudhatod: jó helyen vagy. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése